Nederlands wol - van afval naar waardevol

Afgesloten Je kunt niet meer doneren
van totaal € 10.000 (63%)

Wist je dat schapenwol uit Nederland als afval wordt behandeld? En dat er zo ieder jaar een berg van anderhalf miljoen kilo wol ongebruikt blijft? Mirthe Snoek en Janne de Hoop willen daar verandering in brengen. Nederlands wol is een goed alternatief voor allerlei milieubelastende kunststoffen en zeer geschikt voor toepassingen in woningen en andere gebouwen. Om grootschalig gebruik van wol dichterbij te brengen is nog wel onderzoek nodig, onder meer door te testen in fieldlab The Green Village.

Nederlandse schapenwol levert houders en herders op dit moment niets op. Er is simpelweg lokaal geen vraag naar. Dit terwijl de sterke vezels voor een duurzaam materiaal zorgen waar geen synthetische variant aan kan tippen. Mirthe en Janne kopen de wol in en maken er duurzaam vilt en vulling van. Halffabricaten die andere partijen gebruiken voor hun producten. Zo krijgt Nederlands wol een rol in de circulaire economie.

“Het is zonde dat we in Nederland een prachtig natuurlijk materiaal beschikbaar hebben, maar er niets mee doen."

Wol op de muur

Voor grootschalige productie van warme truien en andere kleding is de Nederlandse wol, die een beetje kriebelt, nu niet goed genoeg. Maar voor allerlei vormen van bekleding en voor afwerking van interieurs leent het zich uitstekend. Mogelijke interieurtoepassingen zijn akoestische panelen en behang gemaakt van wol. De voordelen daarvan zijn groot, door de hoge isolatiewaarde, goede brandwerendheid, sterkte van het materiaal en de esthetiek. Maar voordat de panelen en behangrollen in de winkel liggen, is er eerst meer onderzoek nodig.

Testen op The Green Village

Dit onderzoek kan op The Green Village worden uitgevoerd samen met een ervaren team van specialisten. De testen die hier gedaan worden zijn belangrijk om het product markt-klaar te maken, zodat de certificeringen op orde zijn en klantvragen beantwoord kunnen worden. Het is de laatste stap naar de praktijk.

De onderzoeksvragen op een rij:

  • Hoe kun je vilt het beste op panelen of de muur bevestigen, zodanig dat het ook weer is te verwijderen voor hergebruik?
  • Wat is de akoestische waarde van het behang en hoe kun je die het beste benutten?
  • Hoe kun je het materiaal het beste onderhouden en schoonhouden?

Duurzaamheidswinst

Mirthe legt uit welke duurzame bijdrage hun initiatief oplevert: “Het is zonde dat we in Nederland een prachtig natuurlijk materiaal beschikbaar hebben, maar er niets mee doen. Sterker nog, schapenhouders moeten nu soms betalen om van de wol af te komen. Dat veranderen we door de wol van schapenhouders te kopen en duurzaam te verwerken. De wol is dan een natuurlijke vervanger voor materialen die van fossiele brandstoffen zijn gemaakt. Op de langere termijn is het ook een alternatief voor een deel van de geïmporteerde wol. Die komt nu meestal uit Australië en Nieuw-Zeeland en heeft al heel wat CO2 uitgestoten voordat het hier is.”

Besteding donaties

Mirthe en Janne werken fulltime aan hun startup. Ze halen al omzet uit verkoop van wolvilt en vulmateriaal, maar zijn nog niet winstgevend. Om een stap verder te komen, zijn deze testen op The Green Village noodzakelijk. Donaties aan dit project gebruiken ze om testopstellingen te bouwen, metingen uit te voeren en voor begeleiding bij het testen.

Help jij mee dit mogelijk te maken? Jouw bijdrage komt 100% ten goede aan dit duurzame en kansrijke testproject.

Bekijk alle

Campagne afgerond

17-06-2024 | 14:20 De campagne 'Nederlands wol - van afval naar waardevol' is afgerond! Dankzij de donateurs is er maar liefst €6.325 opgehaald. Hiermee kunnen Mirthe en Janne verder gaan met het testen van hun producten op The Green Village. De vele donaties en enthousiaste reacties laten zien dat er echt fans zijn van Nederlands schapenwol (en van Mirthe en Janne). Een kleine greep uit wat donateurs schreven: “Mooi initiatief om waardevol materiaal een nieuw leven te geven, zet m op!” “Zo super trots op wat jullie allemaal voor elkaar boksen. Als iedereen dat zou doen, zou de wereld een stuk mooier zijn!” “Wol van eigen bodem is te waardevol om zomaar weg te gooien! Daarom ben ik erg blij met dit initiatief.” “Goed initiatief, goede en idealistische ondernemers, mooie producten! Wol is geweldig.” Fantastisch om te zien dat er zoveel steun is voor deze duurzame pioniers! Mede namens Mirthe en Janne en het hele team, heel veel dank voor alle steun en betrokkenheid.
Lees meer