Een groenere wereld, begint op het dak!

Nog te gaan

van totaal € 7.500 (6%)

Wist je dat we in Nederland nog lang niet de potentie van alle lege daken gebruiken? Hier is nog volop ruimte om te verduurzamen. Startup Paviljoen III heeft een slim daksysteem ontworpen dat daar aan bijdraagt. Zij willen hun innovatie graag verder testen op The Green Village en jij kunt daarbij helpen.

Drie jaar geleden kwam eigenaar Wouter Voskuil op dit idee. “Ik verbaasde mij erover dat daken altijd groen óf geel waren. Sedumplantjes op het dak óf een dak met zonnepanelen. Terwijl de combinatie heel nuttig kan zijn, zeker als het dak ook water kan bergen."

Dit inzicht leidde tot een lichtgewicht, modulair groen-geel-blauw daksysteem. Groen voor biodiverse planten, geel voor zonnepanelen en blauw voor waterberging. Er is uitgerekend dat er alleen al in ons land nog 9.350 hectare, ruim 13.000 voetbalvelden, dak beschikbaar is voor deze toepassing. Een enorm potentieel.

Zonnepanelen 6% efficiënter

Linde de Jonge, destijds student Industrieel Ontwerpen aan TU Delft en nu werkzaam bij Paviljoen III, ontwierp de eerste testopstelling op The Green Village. Hierbij werden bakken met plantjes op het dak geplaatst in combinatie met zonnepanelen op verschillende hoogtes. Die bakken vergeleken ze na enige tijd.

Linde vertelt: “We waren benieuwd of sedum goed groeit onder zonnepanelen. Dat blijkt het geval. De zonnecellen zorgen voor schaduw ,waardoor de begroeiing het goed uithoudt tijdens hete periodes. Tegelijkertijd houdt sedum het dak koeler, waardoor de zonnepanelen tot 6% meer rendement kunnen halen.

"Op ons dak hebben we maximaal veertig graden gemeten, terwijl een traditioneel dak wel negentig graden kan worden."

Ook slaat ons systeem twintig liter water op per vierkante meter, wat bijdraagt aan minder wateroverlast en zorgt voor extra verkoeling van het pand en de omgeving. Op ons dak hebben we maximaal veertig graden gemeten, terwijl een traditioneel dak wel negentig graden kan worden.”

Vervolgonderzoek

Verder onderzoek is nodig om meer te weten te komen over biodiversiteit. Linde: “We weten nog niet precies welke planten gedurende vier seizoenen het beste zijn te combineren met wateropslag en zonnepanelen. Met meer testdata kunnen we de planten kiezen die het beste functioneren op het dak, zodat we maximaal bijdragen aan de biodiversiteit van de gebouwde omgeving.

Ook willen we het sensorlab van de testopstelling verbeteren. Daarmee kunnen we nauwkeuriger meten hoeveel vocht het dak vasthoudt, wat de temperatuurverschillen zijn met of zonder groendak en wat het rendementsvoordeel is bij de zonnepanelen.” 

Besteding donaties

Het vervolgonderzoek kan het rendement van het systeem verhogen en nauwkeurig aantonen dat een biodivers dak en zonnepanelen elkaar versterken. Dit helpt afnemers te overtuigen en vormt een belangrijke stap tussen de ontwerpfase en de praktische toepassing. De opgehaalde donaties worden volledig gebruikt om deze test op The Green Village mogelijk te maken.

Wouter en Linde dromen ervan dat elk dak bijdraagt aan een groenere en duurzamere wereld. Help jij mee deze droom waar te maken?

Bekijk alle

Video: eerste testopstelling

26-06-2024 | 10:38 Linde de Jonge is de ontwerper van het Paviljoen Dak. In deze video laat ze de eerste testopstelling zien en vertelt over het systeem. De opbrengst van deze campagne wordt besteed aan belangrijk vervolgonderzoek.
Lees meer